Aktualności Osoby Starsze
KUCHNIA POLSKA
Tematem przewodnim minionego tygodnia była „Kuchnia polska”. Tydzień rozpoczęliśmy od prelekcji i wspólnej dyskusjina temat „Polskiej tradycji w kuchni”. W ramach terapii kulinarnej wykonaliśmy pierogi z serem, a podczas zajęć arteterapia fartuszkowe magnesy na lodówkę oraz jesienne drzewa. W ramach Swiatowego Dnia Kartofla odwiedziła nas młodzież z Szkoły Podstawowej Nr 4. Miedzypokoleniowe drużyny zmagały się w 3 konkurencjach: rzucie ziemniakiem, ziemniaczanej krzyżówce oraz obieraniu ziemniaka na czas. Następnie przygotowaliśmy pyszne placki ziemniaczane. Nasz ośrodek odwiedził również Tadeusz Firczyk, który przedstawił nam losy Rynku Oświęcimskiego w okresie międzywojennym. W ramach cyklu spotkań „Kreatywni historycznie” na oświęcimskim zamku seniorzy uczestniczyli w wykładach „Okruchy historii. Zabytek zachowany” w trakcie których konserwator zabytków opowiadał o swojej pracy i oprowadzał po ekspozycji. W ramach warsztatów „Jesienna iluminacja. Złoty incjał” wprowadzono nas w temat zdobnictwa, ksiąg i starodruków. Każdy uczestnik namalował miniaturę z własnym inicjałem, która rozświetlona została płatkami złota.