Aktualności DDP

DZIEŃ CZEKOLADY

16 kwietnia 2020

                                                          To słodkie święto przypada 12 kwietnia

Dzisiejsza zabawa sprawi wiele radości małym i dużym. Wszyscy się z nami zgodzą, że…

                                                                      KAŻDY LUBI CZEKOLADĘ!                                                                 Czekolada  ma walory smakowe, spożywana w umiarkowanych ilościach ma właściwości zdrowotne a także poprawia nastrój.Proponujemy spożyć kilka kostek czekolady i zapraszamy do wspólnej zabawy.

1.Na początek zabawa ruchowa do piosenki „Czekolada” :

https://www.youtube.com/watch?v=H4xzx6pt6uk

2.Po rozbudzeniu smaków na czekoladę zapraszamy do przygotowania w domowym zaciszu własnej czekolady.Wspólne przygotowanie czekolady pozwoli dzieciom rozwinąć: umiejętność planowania i organizacji pracy, działanie przyczynowo- skutkowe, zdolności manualne , umiejętność pracy w zespole

BLOK CZEKOLADOWY

Składniki:

  • 0,5 szklanki mleka,
  • 1,5szkl. cukru (ilość cukru można zmniejszyć),
  • 4 łyżki kakao
  • 250g masła, margaryny lub masła roślinnego,
  • mleka w proszku,
  • ewentualnie kilka kropli aromatu waniliowego, migdałowego albo pomarańczowego;

Dodatkowo: herbatniki, wafle, bakalie, np.: rodzynki, żurawina, posiekane orzechy, migdały, kandyzowane owoce ( w wersji bezglutenowej proszę wybrać herbatniki lub wafelki bezglutenowe).

Sposób przygotowania:

  • Mleko, cukier ,masło i kakao przełożyć do garnka i podgrzewać na małej mocy palnika, aż składniki się połączą. (Nie doprowadzić do zagotowania).
  • Ściągnąć garnek z pieca i miksując lub szybko mieszając trzepaczką dodawać stopniowo mleko w proszku. Mieszać do otrzymania jednolitej masy. Dodać ewentualnie wybrany aromat.
  • Na końcu wymieszać łyżką drewnianą połamane na małe kawałki herbatniki lub wafelki i bakalie.
  • Masę włożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać łyżka i wstawić do lodówki do stężenia na parę godzin.
  • Gotowy blok kroić na nieduże kawałki.

Jeżeli ktoś jest alergikiem to proponujemy:

                                                       http://lakomykasek.blogspot.com/2012/12/blok-karobowy.html

3.Dla najmłodszych pociech proponujemy zabawę w dekorowanie szablonów cukierków produktami domowego użytku, np.: ryż, kasza jęczmienna, kurkuma, papryka słodka w proszku, kakao lub techniką dowolną.

http://www.kolorujmy.pl/details.php?image_id=215

 

 

www.domowe-wypieki.pl
www.medicalfitness.pl;
 www.kalendarzrolników.pl;
www.eDziecko.pl